Συνέντευξη στον Δημ. Γκαρτζώνη

Παλιός γνώριμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ο Δημήτρης Κρητικός, πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Καμείρου, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον ενιαίο πλέον δήμο της Ρόδου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» μιλά για τα κίνητρα αυτής της απόφασης και δηλώνει: «Η επιθυμία και η διάθεση που είχαμε τότε στο δήμο Καμείρου με τους συνεργάτες μου για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, υπάρχει μέχρι τώρα και επεκτείνεται πλέον σε όλο το νησί».
Αποκαλύπτει ότι βρίσκεται στην τελική φάση της συγκρότησης του συνδυασμού του και δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το αποτέλεσμα της Κυριακής και οι πανηγυρισμοί. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα των εκλογών και πώς το νησί θα λάμψει ξανά!
• Ανακοινώσατε επίσημα την υποψηφιότητά σας ως δήμαρχος Ρόδου. Ποιο είναι το βασικό σας κίνητρο και ποιοι οι στόχοι σας;
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας ήρθε μετά από ώριμη σκέψη και το κίνητρο δεν ήταν άλλο από την πρόκληση να γίνει η Ρόδος αυτό που της αξίζει. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος τόσο ο δικός μου όσο και των υποστηρικτών και στελεχών της παράταξης που επιθυμούν να συμβάλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας. Επίκεντρό μας θα είναι ο άνθρωπος, ο πολίτης αυτού του νησιού, και σ΄αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό άλλωστε προτιμώ να χρησιμοποιώ το… «υποψήφιος δήμαρχος Ροδίων» και όχι το… « υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου», καθώς ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι απρόσωπος.
• Δηλώσατε πρόσφατα ότι ο δήμος Καμείρου ήταν ένα «σχολείο» που σας δίδαξε πολλά για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύετε λοιπόν ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να «κεφαλαιοποιήσετε» αυτή την εμπειρία;
Όπως είπα και όταν ανακοίνωσα στα μέσα ενημέρωσης την υποψηφιότητά μου, ο δήμος Καμείρου αποτέλεσε για ‘μένα ένα… αυτοδιοικητικό σχολείο, καθώς κατάλαβα ότι όσο πιο κοντά έρχεται η δημοτική αρχή στο δημότη τόσο και ο δημότης ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς το δήμο. Κυρίως όμως έμαθα ότι από το καλό υπάρχει το καλύτερο και πρέπει πάντα να προσπαθεί κανείς γι’ αυτό.
Έτσι λοιπόν αυτή η επιθυμία και η διάθεση που είχαμε τότε στο δήμο Καμείρου με τους συνεργάτες μου για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, υπάρχει μέχρι τώρα και επεκτείνεται πλέον σε όλο το νησί.
Μάλιστα το ίδιο όραμα βρήκα και σε νέους φίλους, νέους συνεργάτες, που αγωνιούν για τον τόπο και έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πιστοί σε αξίες, όπως ακεραιότητα, αξιοκρατία, ανιδιοτέλεια, διαφάνεια, συνεργασία, ισονομία, ήθος, εθελοντισμός, γιατί οι αξίες χρειάζονται σε έναν τόπο για να πάει μπροστά.
• Είναι γνωστές οι πολιτικές σας … καταβολές. Επιδιώκετε τα χρίσματα;
Συνηθίζω να λέω ότι κανένα κόμμα και κανένας φορέας δε θα μας λύσει τα προβλήματα. Γι αυτό είμαστε υπερκομματικοί, δεν έχουμε καμία εξάρτηση, δε δεχόμαστε κανένα χρίσμα, εξάλλου τα προβλήματα που έχουμε ως δημότες είναι κοινά, ανεξάρτητα από την κομματική μας τοποθέτηση. Ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, το συμφέρον όλων των πολιτών είναι η επίλυση των προβλημάτων του νησιού και η υιοθέτηση ενός οράματος που θα φέρει την Ρόδο εκεί που της αξίζει.
Αυτό δε που μας διαφοροποιεί, είναι ότι η απόφαση για τη διεκδίκηση του Δήμου, δεν επιβλήθηκε δεν είναι το αποτέλεσμα… πολιτικής συμφωνίας. Ξεκίνησε από τη βάση προς τη κορυφή, προήλθε από τους πολίτες για τους πολίτες.
• Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκρότησης του συνδυασμού σας; ‘Έχετε βρει τους νέους, άφθαρτους και ικανούς συνεργάτες που είπατε ότι αναζητάτε; Υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά σας;
Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της συγκρότησης του ψηφοδελτίου με αξιοκρατικά επιλεγμένους συντοπίτες μας, με μια πρωτοφανή θα έλεγα ανταπόκριση των πολιτών που θα κάνει την διαφορά.
Είναι κοινή πλέον η διαπίστωση ότι οι δημότες γνωρίζουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέους ανθρώπους με άποψη και νέες προτάσεις, πιστούς στις αξίες της ηθικής και της ανιδιοτέλειας που έχουν και τιμούν τον λόγο τους, που θεωρούν την ενασχόληση με τα κοινά ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα και που δεν παρασύρονται πια από εντυπωσιακές και λαϊκίστικες εμφανίσεις και άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα που απλά αμπαλάρουν την ανυπαρξία. Είμαι δε υπερήφανος για όλους, διότι κανείς δεν μου ζήτησε ή απαίτησε καμία θέση, έμμισθη ή μη, για την επόμενη ημέρα, πράγμα που δείχνει την αγαθή πρόθεση της προσφοράς προς τον τόπο.
• Ποια είναι η άποψή σας για τον Κλεισθένη και κυρίως για την διοίκηση του δήμου Ρόδου στη… νέα εποχή; Τάσσεστε υπέρ της σύνθεσης και της συνεργασίας. Πιστεύετε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για μία τέτοια… ευρεία συνεργασία και συνεννόηση;
Το πλέον θετικό στοιχείο του Κλεισθένη θα έλεγα ότι είναι η αποκοπή και η ανεξαρτησία των τοπικών κοινοτήτων από τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Φτάνει να τους δοθούν τα οικονομικά κίνητρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Έτσι θα έχουμε ουσιαστικά ένα δήμο με μητροπολιτικές δράσεις, θέση την οποία υποστηρίζω από την εποχή της δημαρχίας μου σαν την ιδανικότερη μορφή διακυβέρνησης ενός μεγάλου νησιωτικού δήμου.
Όσον αφορά το 2ο σκέλος της ερώτησης σας, βεβαίως και τάσσομαι υπέρ της συνεργασίας και της σύνθεσης διότι προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχουν αντίπαλοι στο δημοτικό συμβούλιο παρά μόνο συναγωνιστές που έχουν διαφορετικές απόψεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού.
Εξάλλου το έκανα πράξη και στα δικά μου δημοτικά συμβούλια διότι ποτέ μα ποτέ δεν έθεσα το θέμα της παραταξιακής πειθαρχίας σεβόμενος την κρίση και την προσωπικότητα του κάθε δημοτικού συμβούλου υιοθετώντας πολλές φορές τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
 Κλείνοντας, πόσο σας απασχολεί το αποτέλεσμα της κάλπης και η Δευτέρα που ξημερώνει την επομένη των εκλογών;
Θα επαναλάβω ότι δε με ενδιαφέρει καθόλου το αποτέλεσμα της Κυριακής, δεν με ενδιαφέρει να πανηγυρίσω… Το θέμα είναι για εμάς, την επόμενη μέρα των εκλογών… πως θα μπορέσουμε να διοικήσουμε το νησί και να το κάνουμε να λάμψει ξανά. Το όραμα όλων των ανθρώπων της παράταξης είναι να ζούμε εμείς καλά εδώ στον τόπο μας και το ίδιο και οι επισκέπτες μας ώστε να γίνουν οι πρεσβευτές στις χώρες τους και να προτρέπουν όλους να επισκεφτούν τη Ρόδο.

Share This